Dlaczego warto co jakiś czas przeprowadzić badanie termowizyjne chłodni? Z tym pytaniem boryka się wbrew pozorom wielu właścicieli, którym zależy na ich prawidłowym funkcjonowaniu. Nic dziwnego – z jednej strony ubytki termiczne sprawiają, że koszty utrzymania chłodni rosną, z drugiej zaś strony niemożność utrzymania odpowiedniej temperatury może sprawić, że przechowywane towary się zepsują. Przyjrzyjmy się więc wspólnie, jak jest przeprowadzane badanie termowizyjne chłodni.
W jaki sposób najczęściej dochodzi do utraty niskiej temperatury w chłodni?
Co prawda obecnie budowane chłodnie wykorzystują wysokiej klasy materiały, dzięki którym można przez wiele lat bezproblemowo z nich korzystać. Często jednak do usterek dochodzi już na etapie planowania lub też montażu danej chłodni. Bardzo często okazuje się bowiem, że ciepłe powietrze dostaje się do środka nie z uwagi na wady produkcyjne płyt warstwowych, a poprzez ich niepoprawne połączenie. Nie oznacza to jednak, że z czasem i same płyty nie zaczną przepuszczać ciepłego powietrza natomiast problem ten dotyczy głównie starych płyt warstwowych, zawierających wypełnienie styropianowe.
Ryzykowne prace modernizacyjne
Kolejnymi błędami wpływającym na znaczne straty bardzo często są niedbale wykonane różnego rodzaju prace modernizacyjne związane z montażem nowych instalacji, na przykład instalacji elektrycznych – czego można uniknąć, odpowiednio uszczelniając i izolując wszelkie otwory czy przepusty.
Źródłem dostawania się ciepłego powietrza do wnętrza naszej chłodni może być również dach – zazwyczaj dochodzi do tego w cieplejsze dni, na przykład latem. Jedynym tak naprawdę rozwiązaniem – jeżeli nie możemy inaczej umiejscowić naszej chłodni (na przykład oddzielając ją piętrem od dachu) – jest wykonanie odpowiedniej, bardzo szczelnej izolacji samego dachu. Jest to niezwykle ważne, ponieważ nierzadko okazuje się, że w okresie letnim nasz dach może nagrzać się do temperatury nawet kilkudziesięciu stopni Celsjusza.
Źródłem strat w naszej chłodni mogą być również różnego rodzaju drzwi czy też śluzy – tutaj najczęstszym powodem jest niewłaściwe uszczelnienie lub nieodpowiedni materiał, z którego je wykonano, a który z kolei nie zapewnia odpowiedniego poziomu izolacji termicznej.
W jaki sposób możemy wykryć, że do wnętrza naszej chłodni dostaje się ciepło?
Jednym z najlepszych sposobów na wykrycie, w którym dokładnie miejscu ciepłe powietrze dostaje się do środka, jest wykorzystanie kamery termowizyjnej. Dzięki niej możemy w sposób precyzyjny ustalić:
- miejsce/miejsca dostawania się ciepłego powietrza
- skalę problemu
Co równie ważne, kamera jest w stanie niemalże natychmiast wykryć nieszczelności, oraz ich lokalizację – nawet w przypadku wielkopowierzchniowych chłodni przemysłowych.
Najlepszym momentem na przeprowadzenie audytu kamerą termowizyjną będzie sytuacja w której różnica temperatur na zewnątrz i wewnątrz jest dość spora – rzędu 15/20 stopni. Idealne do badania warunki można tak naprawdę uzyskać w cieplejszych porach roku – co ważne należy zwracać również uwagę na zachmurzenie. Brak chmur czyli nasłonecznienie ścian powoduje ich nierównomierne – zależne od ich położenia względem słońca – nagrzewanie co znacząco może wpłynąć na jakość przeprowadzanych badań.
Podsumowanie
Wykonanie badania termowizyjnego chłodni może okazać się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę, jeżeli zależy nam na oszczędności pieniędzy, które wydajemy na energię elektryczną.
Ponadto niektóre produkty jak na przykład leki, wymagają stałego i bardzo rygorystycznego przestrzegania ustalonej temperatury w chłodni – w przeciwnym razie może dojść do znacznych strat w stanach magazynowych co oczywiście ma przełożenie na straty finansowe. Warto więc przynajmniej raz w roku dokonywać kontroli za pomocą kamery termowizyjnej.